Av Mogens Jensen, Gasrådgivare Metallbearbetning

 

Laserskärning ökar stadigt i popularitet på grund av dess många fördelar, så som dess precision, höga skärhastighet och exakta skärkvalitet. För att uppnå bästa resultat med din laserskärning är det av högsta vikt att använda rätt gas och jag har därför samlat fyra tips på hur du kan optimera processen kring din laserskärning genom att tänka till när det kommer till ditt gasval. 

TIPS!

  • Materialets betydelse: Genom att använda rätt gas av rätt kvalitet för materialet kan du minimera den metallurgiska påverkan på materialet

  • Minska gasanvändningen: Spara gas genom att använda oxygen som processgas vid laserskärning av svart stål. Det sparar gas eftersom lasern skär med ett lägre skärtryck (10-12 bar)

  • Tänk ekonomiskt: Applicera kväve på svart stål och undvik extra kostnader för bearbetning av det skurna materialet, så som slipning eller avgradning av kanterna

  • Rätt gas på rätt plats: Använd nitrogen som processgas till rostfritt stål, aluminium och vid skärning i galvaniserad plåt

HITTA RÄTT GAS FÖR RÄTT LASERPROCESS

I dagsläget finns det två metoder för laserskärning, CO2- och fiberlaser. Vid användning av en CO2-laser skapas laserljuset i en resonator, där en blandning av rena gaser används för de mest exakta resultaten. Vanligtvis används en blandning av koldioxid, nitrogen och helium. Vid användning av fiberlaser transporteras laserstrålen till maskinens skärhuvud via en fiberkabel. 

Tekniken kring laserskärning utvecklas snabbt. Oavsett om du använder CO2- eller fiberlaser rekommenderar jag att använda syre som skärgas för svart stål. Om du har höga krav på skärkvaliteten i svart stål, rostfritt stål, aluminium eller galvaniserad plåt rekommenderar jag att du använder nitrogen som processgas.

Strandmöllen kan leverera alla högrena gaser för CO2-lasrar i vår produktserie LAZER LINE®, både som rena och blandade gaser.

BEHÖVER DU HJÄLP MED RÄTT INSTALLATION?

Vill du ha fler tips kring hur rätt gas på rätt plats påverkar slutresultatet? Strandmöllens gasrådgivare har erfarenhet av svetsning och laserskärning och hjälper dig med rätt installation och rätt gaser för just dina behov.

Vi erbjuder även färdiga laserinstallationer med rördragning från laser till försörjningskälla. Om det finns behov av tankförsörjning tillhandahåller vi ansluten fjärrövervakning så att produktionsstopp undviks.