Nitrogen flasker Bær på bånd der er frosset med nitrogen

KYLNING OCH FRYSNING
AV LIVSMEDEL


Hur mycket konserveringsmedel innehåller en färdigrätt jämfört med en annan? Vilken färg har köttet? Hur lång är hållbarheten? Dagens konsumenter ställer allt högre krav på de livsmedel som läggs i kundvagnen och intresset kring mat samt livsmedel ökar stadigt. 

De växande kraven på livsmedel utmanar producenterna att ständigt utveckla sina produkter för att leva upp till konsumenternas efterfrågan. Låt oss hjälpa dig att få bästa möjliga förutsättningar för just din produktion.

NATURLIG KYLNING
AV LIVSMEDEL


Kemiska konserveringsmedel bidrar till att förlänga dina livsmedels hållbarhet och förhindrar på så sätt matsvinn, men de kan också vara hälsoskadliga om de konsumeras i större mängder eller av konsumenter med intolerans, allergier eller överkänslighet. Det finns dock ett naturligt alternativ till konserveringsmedlen, nämligen gas! 

Koldioxid och nitrogen finns naturligt i vår miljö och kräver alltså inga konstgjorda tillverkningsprocesser. Med sina låga temperaturer används gaserna för kylning av livsmedel och möjliggör mycket snabba kylningsprocesser. 

Kylning med koldioxid eller nitrogen innebär en klar fördel, då bakterietillväxten omedelbart hämmas genom att syre trängs undan och vatten binds till livsmedlet. På så sätt utesluts möjligheten för bakteriell tillväxt så länge livsmedlet förvaras i sval temperatur. Dessutom ser dina livsmedel fräschare och mer aptitretande ut i kyldisken.

SNABBFRYSNING 
AV LIVSMEDEL


Konventionell frysning medför ofta en försämrad livsmedelskvalitet på grund av långa frystider, med vätskeförlust och uttorkning som följd. Genom att använda gas vid nedfrysningen elimineras den försämrade kvaliteten. 

Gasfrysning, närmare bestämt nitrogenfrysning, är genvägen till kortare frystid och bättre bevarande av dina livsmedels ursprungliga tillstånd. På så sätt behåller dina livsmedel samma utseende, smak och kvalitet även efter upptining. 

Den korta frystiden bidrar med andra ord till att 

 • minimera vätskeförlust och uttorkning
   
 • minimera bristningar på cellväggarna
   
 • skapa mikroskopiska iskristaller
   
 • minimera torkförluster.
   

Nitrogen är dessutom en inaktiv gas som varken påverkar dina livsmedels smak eller sänker deras pH-värde. 

BEHÖVER DU TORRIS TILL 
LIVSMEDELSTRANSPORT?


Med torris kan du bibehålla en låg temperatur när du transporterar mindre och ömtåliga livsmedel, hela vägen från producent till detaljhandel.

INGEN NITROGENFRYSNING
UTAN FRYSUTRUSTNING


Därför erbjuder vi även frystunnlar, spiralfrysar, frysskåp, doppfrysar och speciallösningar avsedda för dina krav på temperatur, plats och ekonomi. Tillsammans hittar vi de bästa lösningarna för just dig! 

 

GASER TILL KYLNING OCH FRYSNING AV LIVSMEDEL

GASKONCEPT

KONTAKT VORES GASKONSULENT

VI HJÄLPER DIG OM DU
HAR NÅGRA FRÅGOR

 

Behöver du råd kring vilken gas som är mest lämpad för din verksamhet och dina behov?

Hos Strandmöllen får du ärlig rådgivning som utgår ifrån just dina förutsättningar. Vi erbjuder lämpliga och kostnadseffektiva lösningar med kunden i fokus.