KYLNING OCH FRYSNING
AV LIVSMEDEL

- till exempelvis grönsaker färdigrätter, pålägg, fisk och kött 

Hur mycket konserveringsmedel innehåller en färdigrätt jämfört med en annan? Vilken färg har köttet? Hur lång är hållbarheten? Dagens konsumenter ställer allt högre krav på de livsmedel som läggs i kundvagnen och intresset kring mat samt livsmedel ökar stadigt. 

De växande kraven på livsmedel utmanar producenterna att ständigt utveckla sina produkter för att leva upp till konsumenternas efterfrågan. Låt oss hjälpa dig att få bästa möjliga förutsättningar för just din produktion.

 

NATURLIG KYLNING AV LIVSMEDEL

Kemiska konserveringsmedel bidrar till att förlänga dina livsmedels hållbarhet och förhindrar på så sätt matsvinn, men de kan också vara hälsoskadliga om de konsumeras i större mängder eller av konsumenter med intolerans, allergier eller överkänslighet. Det finns dock ett naturligt alternativ till konserveringsmedlen, nämligen gas! 

Koldioxid och nitrogen finns naturligt i vår miljö och kräver alltså inga konstgjorda tillverkningsprocesser. Med sina låga temperaturer används gaserna för kylning av livsmedel och möjliggör mycket snabba kylningsprocesser. 

Kylning med koldioxid eller nitrogen innebär en klar fördel, då bakterietillväxten omedelbart hämmas genom att syre trängs undan och vatten binds till livsmedlet. På så sätt utesluts möjligheten för bakteriell tillväxt så länge livsmedlet förvaras i sval temperatur. Dessutom ser dina livsmedel fräschare och mer aptitretande ut i kyldisken. 

 

SNABBFRYSNING AV LIVSMEDEL

 

Konventionell frysning medför ofta en försämrad livsmedelskvalitet på grund av långa frystider, med vätskeförlust och uttorkning som följd. Genom att använda gas vid nedfrysningen elimineras den försämrade kvaliteten. 

Gasfrysning, närmare bestämt nitrogenfrysning, är genvägen till kortare frystid och bättre bevarande av dina livsmedels ursprungliga tillstånd. På så sätt behåller dina livsmedel samma utseende, smak och kvalitet även efter upptining. 

Den korta frystiden bidrar med andra ord till att 

 

  • minimera vätskeförlust och uttorkning

  • minimera bristningar på cellväggarna

  • skapa mikroskopiska iskristaller

  • minimera torkförluster

 

Nitrogen är dessutom en inaktiv gas som varken påverkar dina livsmedels smak eller sänker deras pH-värde. 

VI HJÄLPER DIG OM DU HAR NÅGRA FRÅGOR

BEHÖVER DU TORRIS TILL LIVSMEDELSTRANSPORT?

Med torris kan du bibehålla en låg temperatur när du transporterar mindre och ömtåliga livsmedel, hela vägen från producent till detaljhandel.

INGEN NITROGENFRYSNING UTAN FRYSUTRUSTNING

Därför erbjuder vi även frystunnlar, spiralfrysar, frysskåp, doppfrysar och speciallösningar avsedda för dina krav på temperatur, plats och ekonomi. Tillsammans hittar vi de bästa lösningarna för just dig! 

GASER TILL KYLNING OCH FRYSNING AV LIVSMEDEL

GASKONCEPT