Teknikavdelningens kompetens var avgörande

Nitator tillverkar plåtkomponenter till tung fordonsindustri, främst lastbilstillverkarna Volvo och Scania. Deras kunder har extremt höga krav på kvalité och leveranssäkerhet - det är därför inte ett alternativ att sakna gas.

Nitator är ett familjeägt företag som grundades redan 1983 i Oskarström. Under 2010 valde Nitator att byta gasleverantör till Strandmöllen och har idag fyra tankar uppsatta med oxygen, nitrogen, argon och koldioxid. Gasen används till både svetsrobotar och lasermaskiner.

”Branschen dominerades tidigare utav några få stora aktörer, men oavsett vilken leverantör man valde så byttes aldrig tanken ut – bara klistermärket. Då dök Strandmöllen upp som ett friskt alternativ. På den tiden fanns inte luftgasfabriken i Ljungby men redan då pratade man om att satsningen i Sverige och vi kände därför en långsiktighet på verksamheten” berättar Jan-Eric Petersson, VD på Nitator.

”Det var korta beslutsvägar och informationskanaler. Istället för ett dussin telefonnummer så har vi bara två nummer att ringa om vi behöver hjälp.” berättar Nitators produktionschef Joakim Johansson.

Nitator har två produktionsenheter i Sverige. I Hylte automatpressas stålet, följt av vidareförädling i robotiserade eftertempon och celler. I Oskarström utförs laserskärning, svetsning och rörbockning och därefter ytbehandlas produkterna i eget måleri.

Nitator har även verksamhet i Litauen för icke automatiserbara monteringstempon, samt i Kina för tillverkning av plåtkomponenter.

Installation utan produktionsstopp
Att byta leverantör var inte självklart och förknippades med en risk. Nitators produktionschef, Joakim Johansson, var orolig för produktionsstopp.

”Ett produktionsstopp är inte ett alternativ för oss. Vi diskuterade mycket kring de referenser vi fått och vi hade kontakt med några av referenserna som hade motsvarande produktion och där lovordades framförallt servicen från era tekniker." fortsätter Joakim.

Samtidigt som dåvarande leverantör monterar ner sin tank, ska Strandmöllen sätta upp sin. Strandmöllen löste bytet med hjälp av att montera upp ett specialpaket på 36 flaskor som säkrade flödet under tiden tanken byttes.

Frisk och långsiktig satsning
”Tekniksidan var den biten vi fick störst förtroende för i början. I kombination med bland annat framtidsplanerna för fabriken i Ljungby stärktes våra synpunkter på att Strandmöllen var en frisk och långsiktig satsning.”

Jan-Eric fortsätter ”…och bara en sån enkel sak som att det var egna chaufförer och egna bilar – det gav oss en säkerhet.”   

Strandmöllen har alltid levererat gas i tid.

”Våra kunder är världens bästa lastbilstillverkare och har därför extremt höga krav på kvalité och leveranssäkerhet. Det är därför inte ett alternativ att sakna gas – den ska finnas där.” säger Joakim.

För Nitator räcker det inte med att vara en av Europas ledande leverantörer till tung fordonsindustri - Nitator vill vara världsledande. Därför är det viktigt att produktionen ständigt kvalitetssäkras, även när man använder gas.

Korta avstånd underlättar
Miljön är viktig för både Strandmöllen och Nitator.

”Vi får leverans 1 gång i veckan. Eftersom avståndet är närmre finns det en fördel ur ett miljöperspektiv. Nitators miljöpolicy går bland annat ut på att skapa en hållbar utveckling och kortare avstånd är en bidragande faktor.”

Kvalitetssäkrat produktionen
”I samband med övergången till Strandmöllen bytte vi till att övervägande använda tank vilket gjorde att det blev mindre flaskhantering och manuellt tempo för att kontrollera hur mycket vi hade kvar osv. Strandmöllens egna chaufförer har också bidragit till att kvalitetssäkra vår produktion.”

"Vi använder även gasblandningen för att göra vetenskapliga utvärderingar på olika tillsatsmedel. Även lasern har genomgått en del tester för att hitta rätt kvalité och renlighet av nitrogen. Det har varit en bra resa!".